Erfaringer fra et udlandsophold som ph.d. studerende

Jeg er langt fra den første danske læge, som har besøgt intensiv afdeling på Royal Adelaide Hospital i Adelaide, Australien, men formentlig en af de første der har besøgt intensiv afdelings forskningslaboratorie ’ICU Research’.

signe t nielsen mfl
Forsøg med en rask forsøgsperson udført i laboratoriet ’ICU Research’, Royal Adelaide Hospital, Australien

Jeg er langt fra den første danske læge, som har besøgt intensiv afdeling på Royal Adelaide Hospital i Adelaide, Australien, men formentlig en af de første der har besøgt intensiv afdelings forskningslaboratorie ’ICU Research’.

Under mit ph.d.-forløb tilbragte jeg fire uger hos lektor Adam Deane og hans forskningsgruppe i Adelaide. Som en del af ph.d.-uddannelsen opfordrer Københavns Universitet sine ph.d. studerende til at besøge en anden forskningsgruppe for at få indsigt i en anden måde at arbejde på. Inspirationen til at besøge lige netop ’ICU Research’ på Royal Adelaide Hospital kom fra en af mine vejledere, professor Kirsten Møller, som gennemførte en del af sin speciallægeuddannelse netop på Royal Adelaide Hospital.

En råkold våd søndag i marts 2015 forlod jeg Danmark for cirka et døgn senere at lande i det varme Adelaide iført ulden trøje og regnjakke.

Forskningsgruppen

Australierne er et åbent og gæstfrit folkefærd, så allerede efter et par dage var jeg blevet en integreret del af gruppen af ph.d.- studerende. Forskningsgruppen arbejder blandt andet med tarmhormonernes betydning for regulering af blodsukkeret, dels i humanfysiologiske modeller i raske forsøgspersoner og dels i kritisk syge patienter indlagt på intensiv afdeling.  Dette ligger tæt op ad emnet for min egen ph.d., hvor jeg har undersøgt effekten af de endogene tarmhormoner på insulin sekretionen hos kritisk syge patienter.

Gruppen er en del af et større forskningscenter ’Centre of Research Excellence’ under ’The University of Adelaide’, som arbejder med forskellige emner relateret til ernæring og glukose metabolisme i forskellige patient grupper og humane modeller. Under mit ophold var jeg med til at gennemføre forsøg, deltog i workshops, møder og fik kvalificeret feed back på mit eget arbejde. Jeg fik desuden indblik i hvordan det er at være ph.d. studerende i Australien og i de forskelle der er mellem det danske og det australske ph.d. forløb. I Australien er der blandt andet intet krav om kurser eller ph.d. forsvar.

Hvad fik jeg ud af opholdet?

Opholdet gav mig indblik i hverdagen i et andet laboratorium. Jeg fik inputs til optimering af eksisterende metoder samt til nye metoder i fremtidige projekter og fik skabt grobund for forskningssamarbejder. Sidst, men ikke mindst fik jeg muligheden for at afholde en fantastisk ferie med min familie i Australien.

Gode råd til andre der overvejer et udlandsophold i deres ph.d. forløb

Først og fremmest planlæg opholdet i god tid. Der kan være specielle regler for visum, sundhedsoplysninger og andre formalia, der kan tage tid at få styr på. Derudover kan det være en fordel at lægge sit ophold på et tidspunkt i ph.d. forløbet, hvor man har noget skrivearbejde. Hvis ikke man har sit eget projekt kan det være svært at fylde alle arbejdsdage ud som ’observatør’, så man kan få tid til at arbejde med egne data.

Mit ph.d.-forløb lakker nu mod enden.  Afhandlingen skal afleveres lige om lidt og rundt om hjørnet venter en hverdag med klinisk arbejde, ph.d. forsvar og ansøgning til hoveduddannelse i anæstesi. En hverdag, hvor der forhåbentligt også bliver tid til at fortsætte med forskning.

En stor tak til ’Foreningen Intensiv Symposium Hindsgavl’ og Københavns Universitet, som har ydet økonomisk støtte til opholdet.

Personerne på billedet har givet samtykke til at billedet anvendes i indlægget.