E-journal Club

Hot sauce til valgkampen!

Hot sauce til valgkampen

Hvorfor er Kina ikke bedre til fodbold? De har kun én gang været med til VM, og de røg ud på knæ og albuer efter gruppespillet (0 point, målscorer 0-9). De leverer ingen spillere til de store ligaer.

Talentmassen burde være enorm. Landet huser nu 1.340 millioner mennesker. De har hundreder millioner fodboldfans. Fodbold er den mest sete sport i landet. Ved det seneste VM i Rusland var 7 ud af 19 sponsorer kinesiske virksomheder. Og de kinesiske fodboldfans er passionerede hooligans, kendt for rowdy adfærd på de lokale stadions.

Det er ulogisk!

Forklaringen må ligge i kulturen. De kinesiske forældre og det kinesiske uddannelsessystem belønner færdigheder, hvor der er entydige og målbare svar, og i det miljø kvæles den nødvendige læring af fejl, den konstruktive kritik og kreativiteten. Samtidig har man et ekstremt fokus på enkeltmandspræstationer. Teamsamarbejde er erstattet af stramme hierarkiske magt- og incitamentstrukturer.

Og nu til den kommende valgkamp! Hvorfor er Københavns Universitet, med de øvrige danske universiteter lige efter sig, blevet det mest bureaukratiske universitet i Europa med over halvdelen af de ansatte i en støttefunktion til de videnskabeligt ansatte? Kinesisk fodbold har vist os at det er en dårlig plan.

Messi er eksempelvist kun Messi, fordi spillestilen og de mange dygtige spillere på FC Barcelona iscenesætter og tror på Messi, så han kan få lov til at være selveste Messi. Kun investering i en effektiv holdindsats og udviklingen af en fælles spillefilosofi blandt de aktivt udøvende atleter kan for alvor sætte det enkelte holdmedlems spidskompetencer i spil. Tilllid skal der til og de nødvendige økonomiske ressourcer – vilde drømme og kreative tanker – ikke mere topkontrol og nedskæringer. Så kan vi slå kineserne i andet end fodbold, og med den investering bliver vi alle rigere i sidste ende.

Stem med hjernen – støt og befri forskningen!

Her er månedens E-journal Club:

Operationsanæstesi: “Further research is needed…” 
Intensiv terapi: At ventilere eller ikke at ventilere?
Akut og kronisk smertebehandling: Batter perioperativt ketamin noget på den lange bane?
Præhospital og akut behandling: Er akutlægens våde drøm i virkeligheden et mareridt?